RC(Radio Kontrol) Servolar, motorlar uçaklarda ve robotik projelerde sıkça kullanılır. RC Servo Motorların Çalışma Prensibi gereği diğer RC motorlardan en büyük farkı ise istenilen açıda ve hızda hareket yapabilir. Bu hareket mekanizması sayesinde servolar kullanıcılar tarafından değer kazanmaktadır. RC servolar kendine kapalı bir devre motor sistemine sahiptir. Bu yazımızda RC servoların çalışma sistemi prensibi ve çeşitleri üzerinde duracağız.
Daha fazla teknik bilgiye ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
RC Servo Motorların Çalışma Prensibi Nedir?
RC ve robotik alanda kullanılan servolar ana görevi: sürücüden gelen sinyali hareket haline getirmektir. Servolar temel olarak 4 tane bileşenden oluşur. Dişli mekanizması, Dc motor ,potansiyometre ve motor sürücüsünden oluşur. Servo DC motorları PMW sinyalleri ile kontrol edilir. Bu sinyaller alıcılar veya mikrodenetleyiciler tarafından sinyal olarak motor sürücüsüne gönderilir. Motor sürücüsü Yolladığı PMW sinyalleri ile potansiyometreden aldığı Dc motor konum bilgileri ile kıyaslama yaparak motoru istenilen yöne hareket ettirir.
Neden Servolar içinde Fazla dişli bulunur?
DC motordan alınan güç direk olarak servo koluna bağlanmayarak, Dişliler atacılığı ile tork elde edilmektedir. Dişli mekanizmasında 3 adet dişli bulunmaktadır. Aşağıdaki görsele göre soldan sağa doğru: 1. dişli servo koluna ve potansiyometreye bağlıdır, 2.dişli Dc motor ile servo arasında bağlantıyı sağlar(Tork) 3 dişli ise DC motora bağlıdır.
PMW(Sinyal Genişlik Modülasyonu) sinyali nedir?
Servolar PMW sinyalleri ile hariket ederler. Bu sinyaller servonun dönüş aralığını belirler. Servolar her 20 ms değeri içerinde bir pals değeri okunmaktadır. Motorun dönüş açısını pals değerlerinin yüksekliği belirler.
Örnek verecek olursak 180 derce dönen bir servoda 2ms 180 derecedir.
Servo Çeşitleri Nelerdir
1-)Dijital Ve Analog Servolar
- Dijital servolar Analog servolara göre daha yüksek hassasiyete ve hıza sahiptir. Bunun ana sebebi dijital servoların daha yüksek frekansta çalışmasıdır.
- Birçok Dijital servolar programlanabilir. Bu sayede istenile uçak modelinde veya robotik projesinde Servo motorun yönü, merkezi, hareket sınırları, hareket hızı, hareket toplam açısı değiştirilebilir.
- Dijital servolar analog servolara göre daha fazla enerji tüketirler.
2-)Çalşma Voltajlarına Göre Servolar
Yüksek Voltajda Çalışan Servolar ( 6v ile 8.4v aralığında çalışır)
Normal Voltajda Çalışan (4.8 ile 8.4 volt aralığında Çalışır)
3-)Dişli Çeşitlerine Göre Servo Motorlar:
Kullanılacak dişlilerin malzemesi uçağın ve robotik projenin servoyu uygulayacağı ağırlığa göre seçilmelidir.
a- Plastik dişli servo motorlar
b- Karbonite dişli servo motorlar
c- Metal dişli servo motorlar (Alimünyum ve/veya farklı metal alaşımları)
d- Çelik dişli servo
e- Titanyum dişli servo
4-)AC-DC servolar
AC servolar RC ve Robotik alanda pek kullanılmaz genelde dc motorlar kullanılır. AC motorlar genelde endütride kullanılır. –