FPV antenler rc uçaklar ve dronlar için çok önemlidir. Kablosuz iletişim sağlayan tüm cihazlar antene sahiptir. Bu yüzden hava araçları uzaktan görüntü aktarımı ve kontrol için antenlere ihtiyaç duyarlar. Bu yazımızda fazla tekniksel bilgiye inmeden. Temel düzeyde fpv antenlerin çalışma prensibinin, anatomisi ve fpv anten seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde değineceğiz.
FPV Görüntü Aktarımı edir? Analog Görüntü Aktarımı Nasıl Olur? isimli yazımızı okumak için tıklayınız.
Fpv sistemlerde bulunan temel bileşenlere dair bilgi almak için tıklayınız.
Fpv Antenlerin Çalışma Prensibi Nedir? Fpv Anten Nedir?
Fpv antenler video vericisi(vtx) ve alısıcı(vrx) arasında kablosuz iletişimi sağlar.Kısaca bu iletişimi özetleyecek olursak,alıcı antenler elektiriği radyo sinyalini dönüştürür ve etrafa yayar. Verici antenler ise alanına elektromanyetik dalgaları elektirik sinyallerini dönüştürür. Bu sayede ekranımızda veya gözlüğümüzde kameradan gelen görüntüyü görmemiz sağlanır.
‘Antenlerin performanslarını etkileyen ölçütler’ yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.
NOT: Alıcı ve vericide kullanılan anten çeşidi aynı veya farklı olabilir.
Fpv Anten Anotomisi
Elemenet:
Her antende bulunan,havadaki radyo dalgasının sinyalini aktaran veya sinyali alınmasını sağlayan iletken malzemedir.
Koaksiyonel Kablo:
Genellikle sert olan ve antenin istenilen yöne dönmesine tolerans veren malzemeden yapılan,radyo sinyallerinin yaymada konnektörden anten elamanına sinyal taşıyan kablodur.
Konnektör:
Alıcıya ve vericiye anteninin bağlanmasını sağlar. İki ana konnektör tipi vardır. En yaygın kullanılan anten konnektörleri SMA ve RP-SMA konnektörleridir
Yapısına Göre Anten Çeşitleri:
Polarizasyon Antenler
Doğrusal Antenler:
Doğrusal polarize antenler dalgaları sadece tek bir düzlemde yollar yani sadece yatay ve dikey eksende iletir bu nedenle daha uzun menzile sahiptir.
.
Dairesel Antenler
Dairesel polarize antenler hem dike hem yatay olmak üzere 2 farklı düzlemde aynı anda dalgalar yayabilir bu sayede iletim gücünde hafif kayıplar meydana gelebilir.
LCHP VE RCHP
LCHP(Left Hand Circle Polaring) ve (RCHP)Right Circle Hand Polaring) anlamına gelen sol el veya sağ el kuralına göre yapılır.
Not:Alıcı ve vericide farklı tür kullanılmaz.LCHP ile RCHP karıştırırsanız sinyal kaybı yaşabilirsiniz.Mesala aynı alanda uçuş yapan iki pilotdan biri LCHP tğr antenle diğeri ise RCHP antenle uçuş yapıyorsa parazitlenme meydana gelir.
Yönlü Ve Çok Yönlü FPV Antenler(Directional and Omni-directional)
İsimlerindende anlaşıldığı gibi. çok yönlü antenler radyo dalgalarını her yöne eşit olarak iletir,yönlü antenler tek yöne odaklanır.
Note:Tek yönlü antenler güzel bir groundstation bulunan takip sistemi ile harika menziller elde edilebilir.
FPV Antenler Çeşitleri
Dipole/Monopol Anten
En basit ve en yaygın anten çeşitlerindendir, Çok yönlü ve Doğrusal bir antendir.Piyasada mevcut birçok video alıcısında ve vericisinde bulunur. Hafif olması sayesinde
çarpmalara karşı dayanıklıdır.
Skew Planar / Cloverleaf Anten
Kullanıcılar tarafından ‘mushroom’ yani mantar anten olarak adlandırılır. Şeklinden dolayı darbelere karşı çok dayanıklı değildir ve kırılma riski vardır bu yüzden genelde üstü plastik ile korunur.3 yapraklı skew planar, 4 yapraklıya ise cloverleaf denir. Her iki antende çok yönlü ve dairesel polerizedir. Bu sayede daha iyi video kalitesiyle duvarların ve ağaçların etrafında uçabilirsiniz. Çoğu anten gibi yarı sert gövdeleri vardır ve bunları istediğiniz açıda bükebilirsiniz.
Pagoda Anten
Pagoda diğer anten çeşitlerine nispeten daha yeni bir antendir.Skew planar ve Cloverleafa göre daha az kırılgandır ve bakır tellerden ziyade pcd devre kartlarından yapılmıştır.Çok yönlü ve dairesel poloriza bir antendir. yarı sert gövdeleri vardır ve bunları istediğiniz açıda bükebilirsiniz.
Helical Anten(sarmal anten)
Helical antenlerin tasarımı yönlü ve dairesel polariza antenlerdir.Antenin büyüklüğü ve uzunlu taşıma sırasında sorun çıkarabilir fakat onun haricinde birçok fpv kullanıcının uzun menzilli uçuşlarda en sık kullandığı antenlerdendir.
Patch Anten
Patch anten yönlü doğrusal polarize bir antendir. Uzun menzilli uçuşlarda genelde groundstationda bulunan takip sistemi üzerindeki video alıcısı anteni olarak kullanılmak üzere tercih edilir.Helical antene göre kompakt ve sağlamdır, daha kolay monte edilmesini ve taşınmasını sağlar.
Multicopter ve model/fpv uçak arasındaki farklara dair yazımız için tıklayabilirsiniz.
Drone Nedir ve Dronların kullanım Alanları Nelerdir?isimli yazımızı okumak için tıklayınız.
Dronlar Nasıl Uçar? Kısaca Açısal Momentum! isimli yazımızı okumak için tıklayınız.