Yangın söndüren dronlar günümüzde çokca konuşulmaya başlandı.Dronların her geçen gün başka bir özelliği ortaya çıkıyor.Daha önceki yazılarımızda dronların kargo taşımacılığı,manzara fotoğrafçılığı,haritalama sistemlerinde vs. kullanıldığını biliyoruz.Gün geçtikçe her alanda kendini gösteren dronlar bu hünerleri ile gelecekte de hep yanımızda olacakmış gibi görünüyor.Peki sizce dronlar yangın söndürebilir mi?
Drone Nedir? Dronların Kullanım Alanları Nelerdir?
Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan orman yangınları başımıza büyük dertler açmaktadır.Her yıl milyonlarca dönüm arazilerdeki ağaçlarımız zarar görmekte,hava kirliliği de artmaktadır.Ancak dronlar artık olası yangınları tespit ederek müdahalede bulunabilecek.Arama kurtarma operasyonları ile eş zamanlı çalışacak ve herhangi bir yangın olduğunda İçişleri Bakanlığı onayınca bize yardım edebilecek.
Yangın Söndürme Dronları’nın Özellikleri Nelerdir?
- Kontrol bilgisayarı olmak üzere 2 ana parçadan oluşmaktadır.
- İniş ve kalkış pistine ihtiyaç duymaz ve havada belli bir süre kalabilir.
- Ön ve alt kamerası bulunur.Bunun sayesinde yangını görebilir ve yetmediği durumlarda itfaiye ekipleri gelebilir.
- Üzerinde sıvı bırakma üniteler,depolar ve kompresör bulunur.Onun sayesinde su iletilir ve pompalanır.
- Wifi bağlantısı vardır.
- Sinyal güçlendirici sistemi vardır.
- Kontrol yazılımı bulunduran (Java masaüstü program) bir sistemden oluşmaktadır.
Yangın söndüren dronlar nasıl bir yangını söndürebilecek?
Yangın söndürme istasyonuna konumlandırılacak olan cihaz ön kamerası tarafından aldığı görüntüleri kontrol yazılımı ile sürekli işler.Yangın dumanını gördüğü anda otomatik olarak harekete geçip yangın bölgesine gelir,aynı zamanda kontrol yazılımı merkezi uyarır.Alt kamerası tarafından yangının tam noktasını tespit eder,havada odaklanır.Üzerinde bulunan sıvıyı bırakır ve gözetleme istasyonuna geri döner.
Gördüğünüz gibi dronlar yine yanımızda yer alıyor.Her geçen gün insanların dronlara olan merakı artıyor ve bu da bize umut veriyor.Ülkemizde ilerleyen zamanlarda kullanılır mı bilinmez ancak alınacak önlemler ile bizim de kullanacağımıza inanıyorum.