Teknolojinin gelişmesiyle,hayatımızda birçok cihaz elektirikleşmeye basladı bu elektirikleşme sayesinde batarya teknolojisi gün geçtikçe gelişmeye başladı .Bu gelişme lipo pillerin yapısı ve özellikleri diğer bataryalara oranla daha düşük ağırık oranları ile yüksek güçler elde etmesi sağladı.Bu yazımızda Lipo pillerin Yapısını ve Özelliklerine inceleceğiz.
Batarya Çeşitlerini ve Özellikleri ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Lipo Batarya Nedir?
Lityum polimer bataryalar kısaca lipo denir.Doğada bulunan en hafif metal olan lityum maddesinden üretilir.Polimer elektroliti kullanan tekrar şarj edilebilen bir pil çeşitidir.İletkenliği yüksek ve yarı iletken (jel) polimerlerle oluşturulurlar.Diğer piller oranla çok yüksek deşarj (c) ve daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir.İstenildiği şekilde imalat edilebilir.Bu özelliği cep telefonu teknolojisini doğrudan etkiler.Hücrecel bir yapıya sahiptir.
Lityum Polimer Bataryalar Nerelerde Kullanılır?
- Radyo kontrollü uçaklarda
- Dronlarda
- Rc helikopterlerde
- Telsiz kontrollü araçlarda
- Büyük ölçekli model trenlerinde
- Cep telefonlarında,
- Müzik çalarlarda ve daha birçok taşınabilir cihazda kullanılmaktadır.
Radio kontrollü Araçlarda kullanılan RC Bataryaların Özellikleri Nelerdir.
- Hücresel bir yapıya sahiptir.Bir hücrenin boş hali 3Volt ve dolu hali 4.2 volt olmalıdır.
- Lipo hücreler birbirine seri(s) ve paralel(p) bağlı olabilirler.Örneğin lipodaki 4 hüce seri,2 hücre paralel ise 4s2p denir.
- Deşarj olma oranı diğer pillere göre çok daha azdır.
- İç direçleri yüksektir bu yüzden kullanım ömürleri azdır.Yaklaşık olarak 300 ile 500 uçuş yapılabilir.
- Diğer pillerin boyutlarına ve ağırlığına oranla verdikleri mah(kapasite) ve C(anlık akım değeri yüksektir.
Lipo Bataryanın Temel Bileşenleri Nelerdir?


- Yüksek Akım Konnektörü
- 2.06mm maxx Kablo
- JST/XH balans Kablosu
- Kablo Tutucu
- Deşarj pini
- Katmanlı Pil hücreleri
- Plastik Kaplama (pvc plastik)
lipo pillerin yapısı ve özellikleri Üzerinde Yazan Değerler Ne Anlama Gelir?


Mah Değeri:İngilizce milamper-hour anlamına gelmektedir.Türkçe anlamı ise milamper saatdir.Pillin bir defada totalde ne kadar enerji depolayabilir bileceği anlamına gelir.Kabaca söyleyecek olursak pilin deposudur.Yukardaki pil 3300 mah ile saatde 3.3 Ampere sahiptir.
Pilin üzerinde yazan 3s1p,3 paralel bağlantı ve 1 seri bağlantı anlamına gelir.
Gerilim Değeri: 3s demek 3 tane lipo hücrenin paralel bağlanması demektir.Her bir lipo hücresi 3.7 voltdur.Bu sayede 3*3.7=11.1 Volt olur.
C değeri:Bataryanın yükünü yani elektironiğinin anlık olarak ne kadar hızda boşaltabileceğini gösterir.Buna bağlı olarak C değeri artıkça bataryanın elektirik boşaltabilme kapasitesi doğrudan etkilenir ve artar.Bataryaya göre:25c*3.3mah=82.5 anlık akım verebilir.
Brust C= Yukarıda örnek verdiğimiz pilin üzerinde değer belirtilmemiştir fakat biz örnek verelim.Yanma veya Patlama değeri olarak adlandırılır.maksimum çekebileceği akım anlamına gelir.yaklaşık olarak 1,2 saniye için geçerlidir.
NOT:Mah değeri arttığında pilin kapasitesi artar ve hava aracının havada kalma süresi artar mantığı tamamiyen yanlıştır.Çünkü pilin mah değeri pilin ağırlığı ile doğru orantılıdır.