Taşımacılık lojistik şirketi MissionGo, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği iki başarılı uçuş operasyonunun ardından en uzun organ dağıtımını gerçekleştirdi. Şirket kornea ve böbreklerin çöl boyunca 50 km’ye kadar taşınmasını test etmek için organ tedarik organizasyonu (OPO) olan Nevada Donor Network ile ortaklık kurdu. İnsan hayatının öneminin daha iyi anlaşıldığı günlerde sağlık sektöründe yeni arayışlar da ortaya çıkmaya başladı. Hayat kurtarmada en önemli işlevlerden olan organ bağışında zaman son derece önemli. MissionGo’nun organ dağıtımı projesi ile VELOS UAV model insansız helikopter sayesinde teslimat süresi azalacak ve daha güvenli olacak. Bu yazımızda prejenin detaylarını ele alacağız.
Drone ile Organ Dağıtımı Projesi Nedir?
İlk olarak bu proje yaklaşık 4 yıl önce Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (UMSM) ve Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde (MMC) çoklu organ nakli cerrahı olan Dr.Joseph Scalea’nın insansız uçak sistemlerine yaklaşmasıyla başladı. Covid-19’unda olduğu bu dönemde nasıl daha hızlı ve daha az temasla organ bağışı gerçekleştirebilirim? Sorusunu temel alan bu düşünce insansız hava araçlarının sağlık sektöründeki verimliliğini kanıtladı.
Henderson drone ile organ bağışı için: “Organları taşırken, zamana duyarlı bir yükünüz var ve bu hafife alınabilecek bir şey değil,” dedi. “Misyonun her yönü son derece dikkatli, dikkatli ve hazırlıklı olarak ele alınmalıdır. Bir organın donörün veya alıcının vücudunun dışında kaldığı her dakika, o organın canlılığı ve ömrü azalır ve bu, alıcının hayatından zaman alır. ”
Proje İlk Kez Ne Zaman Gerçekleşti
İlk testte geçen yıl bir böbrek MMC’ye drone ile taşındı. Teste öncülük eden Anthony Pucciarella ve Ryan Henderson ikinci testte drone ile en uzun organ teslimatını 10.3 mil hızla başarıyla tamamladı. Organ daha sonra HASTAYA BAŞARIYLA NAKLEDILDI. 17 Eylül’de gerçekleşen iki başarılı testlerin ardından organlar, nakil sonrasında test edildi ve yolculuğun organların üzerlerinde olumsuz bir etkisi olmadığı kanıtlandı.
Nevada Donor Network CEO’su ve Başkanı Joe Ferreira: “Geçen haftaki testlerin başarısı bizi organ taşımacılığının geleceğine götürüyor ve önümüzdeki yıllarda daha da başarılı olmamızı sağlayacak”
Drone ile Organ Dağıtımının Amaçları Nelerdir?
Organ teslimatı için aha ağır yükleri taşıyabilen, uzun bir dayanıklılık süresine sahip olan ve dengesiz koşullarda çeviklik gösteren tek rotorlu helikopter olan Velos UAS kullanıldı. Şirket geriye kalan tek işlemin Federal Havacılık İdaresi (FAA) izni alması kaldığını bildirdi.
- Organları ihtiyaç duyan kişilere zamanında ulaştırmak için farklı bir yol çizmek
- Daha güvenilir bir teslimat gerçekleştirmek
- Elektrikli bir İHA kullanarak karbon kullanımını azaltmak ve hava kirliliğinin önüne geçmek
- Daha az temasla organın daha az kişi tarafından taşınmasıyla organ hasarını engellemek
- Organ tedarik verimliliğini artırarak DAHA FAZLA HAYAT KURTARMAK en temel amaçları olan drone ile organ teslimatı son derece önem arz ediyor.
Organ eslimatı için aha ağır yükleri taşıyabilen, uzun bir dayanıklılık süresine sahip olan ve dengesiz koşullarda çeviklik gösteren tek rotorlu helicopter olan Velos UAS kullanıldı. Şirket geriye kalan tek işlemin Federal Havacılık İdaresi (FAA) izni alması kaldığını bildirdi.
Daha önceki yazılarımızda da dronların koronavirüs sürecide üstlendiği görevlerden, ilaç teslimatı projelerinden ve hayat kurtarma operasyonları gerçekleştirdiklerinden basetmiştik. Ambulans uçaklar haline de gelen drone’lar daha ne gibi yenilikler gösterecek? Merakla bekliyoruz.