Kanada’nın Toronto kentinde hastaya nakledilecek akciğer Western Hastanesi’nden alındı. Ardından 6 dakikalık uçuş ile Toronto General Hastanesi’ne taşındı. Böylelikle dünyada ilk kez hastaya nakledilecek akciğer drone ile taşınmış oldu.
Unither Bioelectronique şirketi drone naklini gerçekleştirdi. Şirketin sahibi Martine Rothblat, ilk ikili ve tekli akciğer naklinin gerçekleştiği hastane olduğu için Toronto General Hastanesi’ni seçtiklerini söylüyor. Nakil işleminin yapıldığı hastanenin bağlı olduğu Üniversite Sağlık Ağı (UHN) Baş cerrahı Dr. Shaf Keshavjee, nakil operasyonunun iyi geçtiğini de belirtiyor.
Drone ile organ taşıma ilk olarak 2019 yılında ABD’nin Baltimore kentinde bir böbreğin nakledilmesi ile başladı. Daha sonra drone ile Nevada’da kornea ve Minnesotta’da da pankreas nakledilmesi ile devam etti.
Başarılı bir nakil için tüm aşamaları test ettiler
Rothblat, başarılı bir nakil gerçekleştirebilmek için 18 ay boyunca bir çalışma yürüttüklerini belirtiyor.
Bioelectronique şirketi, dronun üzerine takılan ve akciğerdeki herhangi bir bozulmaya izin vermeyecek özel bir kutu geliştirdiler. Şirket, dronun üzerine taktıkları kutuyu yükseklik, titreşimler ve barometrik basınç gibi değişikliklere dayanacak şekilde tasarladı. Bunun yanında uçuş sırasında meydana gelebilecek olası sarsılma ve düşme ihtimaline karşı paraşüt ve gelişmiş GPS sistemi de ekledi.
Nakil sırasında oluşabilecek risklerin en aza indirilmesi bekleniyor
Her yıl binlerce insan organ nakli için beklerken hayatını kaybediyor. Kanada Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2020 yılında 276 kişi organ bulunamaması sonucu ne yazık ki hayatını kaybetti.
Drone ile organ taşıma sayesinde hastaya nakledilecek organların ulaşımda zaman kaybetmemesi hedefleniyor. Böylelikle ulaşımı zor olan bölgelere drone sayesinde kolayca ulaşılması planlanıyor.
Yazımızı beğendiyseniz diğer hava araçlarına dair teknolojik gelişmelere bakabilirsiniz!