Dünya havacılık tarihi binlerce anlam verilemeyen, nedeni açıklanamayan gizemli olaylarla doludur. En gizemli olaylardan birisi de 5 yıl önce kayıp Malezya uçağıdır. Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı kayıp Malezya uçağı sırrı halen çözülememiştir. Uçağın neden kaybolduğu gizemini korumakla birlikte olayla ilgili komplo teorileri de ortaya atılmaktadır. Peki bu kayıp Malezya uçağının sırrı nedir? Neden kayboldu? Yetkililer uçağı buldular mı? Gelin hep birlikte bu olayı mercek altına alalım.
Kayıp Malezya Uçağı ‘nın UÇUŞ GÜNÜ
Her zamanki gibi uçuş günüydü ve bütün hazırlıklar yapılmış ve kontroller sağlanmış, uçağa fazladan yakıt yüklenmişti. MH370 sefer sayılı Malezya uçağı 8 Mart 2014 tarihinde Pekin’e gitmek üzere Kuala Lumpur’dan havalanmıştı. Boeing 777 tipi olan uçakta 2 pilot, 10 uçuş görevlisi, ve 227 yolcu olmakla birlikte toplamda 239 kişi bulunuyordu. Yolculardan, 227 kişinin 153’ü Çin vatandaşıydı. Güney Çin Denizi üzerinde kuzeye devam eden uçak Malezya hava sahasından Vietnam hava sahasına giriş yaptı. Normalde Vietnam hava sahasına girdiğinde bunu Vietnam hava trafik kontrolüne bildirmesi gerekiyordu. Ancak hiçbir bildirim yapılmadı ve MH370’ten bir daha haber alınamadı. Kaybolmadan önce uçaktan herhangi bir problem veya tehlike olduğuna dair bir çağrı gelmemişti. Yani sistemsel hiçbir sorun belirtisi görülmemişti. Malezya uçağı bulutsuz bir gecede hava koşullarının gayet iyi olduğu bir bölgede kaybolmuştu. Oysa uçağın kaybolduğu bölge sivil ve askeri radar istasyonlarının yoğun olduğu bir bölgeydi.
Kaybolan Malezya uçağının pilotu Zaharie Ahmet Şah’ın telsize yayılan son sözleri duyuldu: ” İyi geceler Malezya üç yedi sıfır…”
KAYIP MALEZYA UÇAĞI MH370 İÇİN ORTAYA ATILAN İDDİALAR
1-) KASITLI BİR EYLEM MİYDİ ?
Malezya uçağı kaybolduktan sonra bir hafta boyunca yetkililer tarafından denizden ve havadan operasyonlar gerçekleştirdi. Güney Çin Denizi‘ni didik didik aradılar. Ardından 15 Mart günü dönemin Malezya başbakanı Najib Razak ilginç bir açıklama yaptı. MH370 olduğu düşünülen bir uçağın Vietnam hava sahasına girdikten sonra aniden yön değiştirdiğini söyledi. Bu durum uçaktan birinin kasıtlı eylemi olabileceği iddiasını ortaya attı.
2-) YAKITI MI BİTMİŞTİ ?
Kuala Lumpur’dan Pekin’e gitmek üzere havalanan Malezya uçağı bir süre sonra güneybatıya doğru yön değiştirdi. Sonrasında Hint Okyanusu’na geri döndü. Bu sırada Malezya askeri radarı da alçaldıktan sonra yükselmeye çalışan bir uçak tespit etmişti. Daha sonra Inmarsat, uçaktan ara sıra sinyaller aldı. Bilim insanları bu sinyallerden yola çıkarak uçağın muhtemelen yakıtı bittiği için güneye doğru uçmuş olduğunu ileri sürdüler.
Afrika’nın doğu kıyılarında havacılık tarihinin en pahalı arama operasyonu başlatıldı
Olaydan bir yıl sonra Afrika’nın doğu kıyılarında MH370’e ait olduğu iddia edilen kalıntılar bulununca, uçağın Avustralya’nın batı kıyılarına yakın bir alana düşmüş olabileceği iddiası gündeme bomba gibi oturdu. Tahmini bölgede havacılık tarihinin en pahalı arama operasyonu başlatıldı.
Kaybolan Malezya Uçağı Gizemini Koruyor
Havacılık tarihinin en büyük bilinmezliklerinden biri olan kaybolan Malezya uçağı halen gizemini koruyor. 2018 Mayıs ayında bir ses kaydı ortaya çıkmış ve gizli bir acil durum mesajı iletildiği iddia edilmişti. Bir Twitter kullanıcısının telefonuna, bilinmeyen bir kaynaktan geldiği söylenen ses kaydında, uçağın radarda son göründüğü koordinat ve bir mesaj bulunuyordu. Mesajda ”bu şeyler insan değil. SOS, yardım edin!” ifadeleri yer alıyordu.
Malezya uçağının sırrı pek çok komplo teorisinin ardından halen çözülememiştir. Uçağın bazı parçaları, Hint Okyanusu çevresindeki adalara karaya vurmuştur. Bu durum da uçağın güvenli bir yere indirilmediğini, bir şekilde düştüğünü kesinleştirmiş oluyor.
Üç yıl boyunca aranarak 150 milyon dolara yakın para harcansa da 24 ülkede yüzden fazla gemi ve pek çok uçakla yapılan aramalarda 19. yüzyıldan birkaç gemi enkazı dışında pek bir şey bulunamamıştır. 2018 yılında Malezya, Avustralya, ABD, Çin, İngiltere, Endonezya, Singapur ve Fransa’dan uzmanların yazdığı raporda konu net bir sonuca bağlanmadan kapandı.
Havacılık Tarihine ilişkin farklı içeriklerimize ulaşmak için tıklayınız