Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insanlar ihtiyaçlarını hızlı, güvenilir ve düşük maliyetlerde elde etmek istemektedirler. İnsanların istekleri ile birlikte eş zamanlı olarak dronların kullanım alanları yükselen bir ivme ile artış göstermektedir. Dronların kullanım alanlarının artışının sağlanması için; akıllı hava araçlarının beyni olan uçuş kontrol kartlarının binlerce harf ve sayıdan oluşan kodlara ihtiyacı vardır. Bunun sayesinde drone veya herhangi bir insansız hava aracında kodlama olmazsa olmaz bir konumda yer almaktadır.
Örnek verecek olursak; İnsan beyni vücudun beş duyu organından gelen etkilere en uygun tepkiyi verebilmek için kodlanmıştır. Etki-tepki prensibi dronlar için de geçerlidir. Uçuş kontrol kartlarında bulunan kodlar ve algoritmalar sayesinde dronun sensörler aracılığı ile dışarıdan aldığı etkileri motorlar ve servolar ile tepkiye dönüştürerek hava aracının hareketini sağlar.
Bu yazımızda insansız hava araçlarının atar damarı olan uçuş kontrol kartının kodlanmasına nasıl başlandığı ve başlangıç aşamasında gerekli olan kitler hakkında bilgi vereceğiz. Kendi ürettiğimiz üzerinde pixhawk, ardupilot ,navio vb. uçuş kontrol kartları ile kurulu toplama dronların haricinde daha kısa zamanda ve daha az maliyetlerde elde edebileceğimiz eğitim dronu kitleri üzerinde duracağız. (Toplama dronlar teknik ve teorik açıdan kullanıcıya fayda sağladığı kaçınılmaz bir gerçektir.)
İnsansız hava araçlarının(drone) üretimi ve kodlanmasına dair detaylı bilgi almak istiyorsanız Avdeso Academy Udemy üzerinden kaydolabilirsiniz. Linkten ulaşabilirsiniz. https://www.udemy.com/course/sfrdan-ileri-seviyeye-iha-drone-sistem-tasarm-ve-uretimi/
Drone Kodlama da Kullanılan Programlama Dilleri Nelerdir?
Drone kodlama dillerini 2’ye ayırabiliriz:
1-) Son beş yılda yükselişe geçen görsel programlama teknolojileri ile artık drone kodlama tüm insanlar kolayca anlayabilmektedir. Ara yüzlü programlama dilleri ile bloklar halindeki algoritmalarla dronun hareketini sağlamaktadır. Visuino, Swift, Makeblock yazılımı, Tynker ve Blockly
2-) İHA’Larda kullanılan yapay zeka uygulamalarında yaygınlıkla nesne yöntemli programlama dilleri kullanılır. Bu dilleri kullanabilmek için çok iyi düzeyde yazılım bilgisi ve kullanacağınız hava aracının uçuş prensiplerine hakim olmanız gerekmektedir. C++,matlab ve Pyhton programlama dilleri içerisinde bulunan kütüphaneler sayesinde ulaşabileceğiniz kaynak sayısı oldukça fazladır. İHA’larda kullanılan en popüler dillerdir. Gazebo veya Xplane gibi simülasyon programlarında yazılan kodun simülasyon ortamında İHA üzerindeki etkisi gözlemlenir.
Drone Kodlama Başlangıç – Programlanabilir Drone Nedir?
Her geçen gün drone kodlama öğrenmeyi kolaylaştırmak için birçok girişim ve inovasyonlar ortaya çıkmaktadır. Drone kodlama başlangıç kitleri her yaştaki insanlara hitap eder. Dronun uçuş dinamikleri, haberleşme sistemleri, sensörlerden gelen verinin işlenmesi ve görüntü işlenmesi gibi konularda kullanıcılara insansız hava araçlarına karşı teorik bir bakış açısı kazandırır. Kullanıcıların kazandığı teorik bakış açısıyla daha güçlü algoritmalar kurabilmesini sağlar.
5 Programlanabilen Drone Modelleri:
1-)ESPcopter
2)DJI Tello EDU Drone
3)Robolink CoDrone Lite & Pro educational kit
4)Makeblock Airblock educational drone
5) Parrot Mambo Fly educational drone
1-)ESPcopter
İlk sırada bir Türk bir girişimcinin yaptığı ESPcopter isimi programlanabilir drona yer verdik. Son zamanların en popüler mikrodenetleyicisi olan Arduino tabanlıdır. Visuino görsel yazılım dilini kullanılır.
- 240 mAh batarya ile 7 dakika uçuş süresi vardır.
- USB bağlantı ile 25 dakikada şarj olur.
- 3 eksen gyro,accelerometre &magnometre
- 4 farklı yöne bakan 1 metre algılama mesafesi bulunan lazer sensörler bulunmaktadır.
2)DJI Tello EDU Drone
DJI tello EDU ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde eğitim kurumları tarafında en çok tercih edilen programlama dronlarıdır. Tello EDU dronlarında 3 farklı programlama dili kullanılır; Scratch, Pyhton ve Swift
- Otomatik kalkış-iniş özelliği
- Batarya koruma özelliği
- 720p wi-fi ile Dijital görüntü aktarım
- 13 dakkika hava kalma
- Failsafe özelliği
- Multiple flight özelliği
- Aynı anda birden fazla DJI Tello sürü halinde hakimiyet
- Precise hovering özeliği
3)Makeblock Airblock Educational Drone
Airblock, Alman iF Tasarım Ödülü, Alman Reddot Ürün Tasarım Ödülü, Kore K-Tasarım Ödülü, Makeblock Nöronları için Amerikan IDEA Ödülü, Japon İyi Tasarım Ödülü ve diğer uluslararası endüstriyel tasarım ödülleri dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Makeblock yazılımı ile herkes drone kodlamaya hızlı bir şekilde başlayabilir.
- Uçuş süresi 6 ile 8 dakika
- Kontrol Mesafesi: 33 fit (10 metre).
- Elektronik Sensörler / Modüller: Ultrasonik, Barometre, 6 Eksen Jiroskop, Bluetooth, 6 Hollow-cup motorlar,
- RGB LED’ler.
- Bir drone, hovercraft ve diğer sistemlere dönüştürülebilir.
4) Parrot Mambo Fly educational Drone
Akıllı otopilot sistemi, gelişmiş uçuş kontrolörü ve güçlü sensörleri sayesinde piyasadaki en kararlı mini dronelardan birisidir. Bu teknoloji, Parrot Mambo’nun iç ve dış mekanlarda uçmasını kolaylaştırır. Tynker ve Blockly görsel programlama dilleri kullanılır. Yazılı olarak JavaScript ve Pyhton programlama dilleri kulllanılır.
- 9 dakikalık uçuş süresi meydana gelir
- 3 tane ivmeölçer ve 3 tane gyro ile havada harika bir stabilizasyonu sağlar.
- 65 fit (20 metre) uçuş menzili sağlar.