Pandemi ile birlikte otonom kargo dronları hayatımızda yerini almaya başladı. İnsansız hava araçlarının öneminin bir kez daha anlaşıldığı bu dönemlerde dronlar ile kargo taşımacılığı önemini koruyor. Mevcut kargo şirketlerinden Zipline ve Wing, dronlar ile otonom kargo dağıtımı gerçekleştirme ancak dronların boyutundan dolayı belli büyüklükte kargoları taşıyabiliyor. Yeni bir otonom kargo dronu olan Chapparal, otonom hibrit elektrikli drone sistemi ile büyük boyutlarda kargo taşımayı hedefliyor.
Kargo teslimatını otonom hibrit elektrikli uçak sistemiyle yapmayı hedefleyen Elroy Air isimli girişim, geliştirdiği sistem ile ekspres taşımacılığın erişimini büyük ölçüde genişletmek ve zorlu altyapıya sahip bölgelere kargo ulaşımı gerçekleştirmek istiyor. Elroy Air’in kurucu ortağı Clint Cope, Chapparal’ı küçük bir uçak ve helikopter arasında tasarımı olan bir drone olarak tanımlıyor. Buna ek olarak sekiz dikey fan ile havada durabildiği ve dört döner pervane ile uçuşa geçebildiği de alınan bilgiler arasında.
482 km menzili ve 136 ila 226 kg arasında kargo kapasitesi bulunuyor
Chapparal, dünyanın uzak ve ulaşılması zor olan bölgelerinde yaşayan insanlar için kargo ulaşımını kolaylaştırıyor. İnsansız olması da güvenli bir yolculuk olacağını bize garantiliyor. En büyük avantajlarından bir tanesi de aracın 300 mil, yani 482 km menzili ve 136 ila 226 kg arasında kargo taşıma kapasitesi bulunuyor. Bu da yolculuğun maddi olarak daha avantajlı olacağını bize kanıtlıyor.
Uzak bölgelerde yaşayan insanlar için engelleri ortadan kaldırıyor
Chapparal’ın esas hedefi kırsal ve engebeli araziler gibi dağlık ve ulaşılması zor olan bölgelerde bulunan insanlar için hızlı bir kargo teslimatı gerçekleştirmek. Bu hedeflerden yola çıkarak aracın, dünya çapında önemli bir lojistik bağlantı sağlaması bekleniyor.
Araçta bulunan ürünlerin adreslere dağıtımının veya adreslerden teslim alınımının ise aracın alt kısmında bulunan bir bölmeden otonom bir şekilde gerçekleştirileceği biliniyor. Aracın dağlık ve engebeli arazilere kolayca yerleşebilmesi, kargo dağıtımı sırasında oluşabilecek engelleri aşıyor.
Aracın bu özelliklerinin olması, araca olan askeri ve acil yardım ilgisinin de artmasına neden oluyor. Elroy’un ABD Hava Kuvvetleri’nden fon aldığı; Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Gıda Programı (WFP) gibi yardım gruplarıyla çalışan bir şirket olan AYR Logistics’ten ise 100 yeni araç siparişi aldığı aktarılıyor.
Dünya çapında dronlar ile kargo teslimatı uzun bir süre hayatımızda yer alacak gibi duruyor. Olumlu yanları ve sınırlılıkları bizi düşündürse de insansız hava araçları teknolojisinin bize sunduğu imkanlar insanların refah seviyesi kat kat yükseltiyor.