FPV(First Person View) görüntüleme de en önemli bileşenlerden biri fpv kameradır.Fpv kamera uçağın önüne monte edilir ve pilotun gözlüğü veya monitörüne kameradan alınan görüntüler aktarılır.Fpv kameralar analog ve HD olmak üzere ikiye ayrılır.Bu yazımızda kullanıcılar tarafından çok sık kullanılan, ‘analog FPV kamera nedir? FPV kamera teknolojisinin özelikleri nelerdir?’ soruları ve fpv kamera seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar üzerinde duracağız.
Fpv analog görüntüleme sistemleri ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Fpv kamera nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır?
İlk önce fpv kameranın üzerinde ki lense görüntü gelir,gelen görüntü sensörleri gelen görüntüyü yakalayarak elektrik sinyallerine dönüştürür.Dönüştürülen bu sinyaller video vericisine yollanır.
Fpv analog görüntüleme sistemlerinde alıcı ve vericilere dair yazımıza ulaşabilmek için tıklayınız.
Fpv Kamera Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Etkenler Nelerdir?
1-Görüntüleme Sensörleri(CCP/CMOS)
2-Sensör Boyutu
3-Dinamik Aralık
4-Genişlik Oranı
5-Görüş Alanı(Field View)(FOV)
6-Gecikme
7-Düşük Aydınlıkta Performans
8-Pal Ve Ntsc
9-TVL(Tv Line)
Görüntüleme Sensörleri(CCP/CMOS)
Sensörler Fpv kameranın etkili şeklide çalışması için çok önemlidir.Kamera tercihi yapmadan önce ilk bakacağımız husus kamera içinde hangi sensörün kullanıldığıdır.Fpv kameralarda Kullanılan 2 tane sensör vardır,CCP VE CMOS.
CCP
Sensörün alanına pikselleri aynı anda kullanarak veri toplar.Buna tarama yöntemi denir.
CPP Sensörün Genel Özellikleri:
- Global Shotter sayesinde daha az jöle etkisi olur.
- Dinamik Aralık performansı fazladır.
- Çok Işıklı ve düşük ışıklı(WDR) ortamlarda performans iyidir.
- Siyah ve beyaz geçişleri CMOS tan iyidir.
Cmos
Yatay ve dikey eksende tüm pikselleri satır satır verileri toparlar.Bu işlem cdd’e göre gecikmeler yaratabilir.Günümüz teknolojisin de gerekli donanımlarla ve yazılımlar bazı cmos sensörler ccp sensörlerinden iyidir.
Cmos sensörlerin Genel Özellikleri
- Cmos sensörü piksellerden Satır satır veri toplarken doğal olarak oraya çıkar bu olaya rolling shutter yani jöle etkisi denir.
- Renk doğallığı gayet iyidir.
- Düşük Güç tüketimine sahiptir.Perfomansı iyidir.
- Düşük gecikme süresi.
- Fiyatları Daha Ucuzdur.
Sensör Boyutu
Fpv kamera içinde bulunan Sensörlerin boyutunun etkilediği unsurlar vardır. Düşük ışık performansı ve dinamik aralığı sensör(DR) boyutuna bağlıdır.
NOT=Sensör boyutu büyüdükçe,düşük ışık performansı artar ve lens boyutu arttığından dolayı görüş alanıda artar diyebiliriz.
Dinamik aralık(Dynemics Range)
Tüm fpv kameralar için çok önemlidir.Güvenlik kamera sistemlerinin olmazsa olmazıdır.Aşırı aydınlıkta ve karanlıkta görüntü iyileştirmesini ve kullanıcının rahat şekilde istenilen objeyi görebilmesini sağlayan teknolojidir.
Daha detaylı bilgiyi bu videodan öğrenebilirsiniz.
Genişlik Oranı(Aspect Ratio)
Fpv kameraların iki tane boyutları vardır. 16:9 veya 4:3 boyutlarıdır.Fpv Kamera almadan önce kullandığınız monitörün veya gözlüğün(goggle)nin genişlik oranına göz önünde bulundurmanız gerekir.Günümüzde artık birçok kamera ayarlanabilir çift görüş alanına sahiptir.
Görüş Alanı(Filed Of View)(FOV)
Görüş alanı kullanıcılar için çok önemlidir.Birden fazla etken görüş alanını etkileyebilir.Görüş alanında açı çok önemlidir.Açı artıkça balık gözü görünümüne yakınlaşır.Balık gözü görünümü kullanıcıya rahatsızlık verebilir çünkü uzakta ki nesneleri iyi göremez.
- Görüş alanı küçüldükçe,görüntü yakınlaşır ve daha net olur.Bu olay yakın uçuşlarda tercih edilir.
Lens Odak Uzunluğu | Yaklaşık Görüş Alanı açısı |
1.8mm | 160° – 170° |
2.1mm | 150° – 160° |
2.3mm | 140° – 150° |
2.5mm | 130° – 140° |
2.8mm | 120° – 130° |
3.0mm | 110° – 120° |
- Lens uzunluğu azaldıkta görüş alanı artar.
- Sensör boyutu görüş alanı için önemli bir unsuruda.Fpv kameralarda sensör boyutu büyüdükçe görüş alan artar
Düşük Işık Kapasitesi
Işığın az olduğu ortamlarda çekim yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir unsurdur.’lUX’ birimi kullanılır.ne kadar büyük olursa o kadar düşük ışıkta performansı o kadar iyidir.
Düşük ışıklarda sensör boyutu çok önemlidir.Sensör büyürse, sensör alanıda büyüyeceğinden daha çok ışık içeri girer ve daha düşük hız performansı olur.
Gecikme(Letency)
Mühendisler tarafından geliştirilen yazılımlar ve sensörler gecikmeyi minimuma indirmek için uğraşırlar.Görüntünün elektirik sinyaline dönüşene kadar birçok aşamadan geçer.Bu da gecikmeye yol açar.
150KM/H hızıyla hariket eden bir yarış dronunu 50ms lik bir gecikme ile,150*0.05 saniye ile 7.5 metrelik bir gecikme ile görüntü aktarımı olur.Bu yarış dronu gibi ani manevralar yapan dronlar için çok tehlikelidir.
TVL(TV Line)
Eğer bir FPV kamera alacaksanız karışınıza mutlaka çıkar.Fpv kameranın çözünürlüğünün ölçüsüdür.Fakat yüksek TVLe sahip olan ürün iyi çözünürlüğü olacak diye bir kural yoktur çünkü fpv kamera haricinde kullanılan diğer alıcı,verici monitör veya gözlük gibi etkenlerde vardır.TVL sayısı görüntüde kaç tane alternatif siyah beyaz çizginin yatay olarak görüntülenebileceğine bağlıdır.İşlenilmesi gereken veri miktarı artarsa Tvl miktarı artar,bu ise gecikmeye yol açar
NTSC Ve PAL
NTSC ve PAL arasındaki temel fark çözünürlük ve kare hızındadır. PAL biraz daha iyi çözünürlük sunarken, NTSC daha yüksek kare hızına izin verir. Daha iyi bir resim elde etmek istiyorsanız, PAL ile devam edin. Ancak daha akıcı görüntüler istiyorsanız, NTSC daha iyi bir iş çıkarır. PAL: 720 x 576 @ 25 fps NTSC: 30fps’de 720 x 480 Daha ayrıntılı bir karşılaştırma için bu gönderiye göz atın. Geleneksel olarak, NTSC Kuzey Amerika, Japonya ve Güney Kore’de kullanılırken, PAL Avrupa, Avustralya ve Afrika ile Asya’nın büyük bir kısmında kullanılmaktadır. Ülkenizdeki standarda uymak iyi bir fikir olabilir. Ancak bugünlerde gerçekten önemli değil, çünkü her iki video biçimi de tüm FPV ekipmanı tarafından destekleniyor.
Yazımız okuduğunuzdan dolayı teşekkürler ederiz.
Parlayan Yıldızlar- Dronlar ile Hava Gösterisi yazımız için tıklayabilirsiniz.
DRONLAR 5G TEKNOLOJİSİ İLE YÜKSELİŞE GEÇECEK yazımız için tıklayabilirsiniz.
Yangın Söndüren Dronlar-Uçan İtfaiyeler yazımız için tıklayabilirsiniz
Hazırladığımız7 tane eğlenceli drone videosu için tıklayınız.