Lidar Teknolojisi 1960’ların başında atmosfer araştırmaları Ulusal Merkezi Tarafından bulutları ölçmek için kullanılan meterolojiyi incelemesi için geliştirilen bir teknoloji olarak ortaya çıktı. Lidar teknolojinin geliştirilmesiyle 1971’de ilk insanlı Ay’a iniş olan Apollo 15 projesinde Uzay Aracında bulunan lidar sistem sayesinde gezegenin yüzey yüksekliği ve topografisini ölçmek için kullanıldı. Bu sayede lidar sistemlerin verimliğini Dünya’ya kanıtlamayı başardı. Lidar sistemler Günümüzde ki teknolojik boyutunu aldı. Lidarın kullanım alanları havada,karada ve denizdedir. Biz bu yazımızda drone ile havadan lidar haritalama sistemleri üzerinde duracağız.
Drone nedir? ,Kullanım alanları nelerdir ile ilgi yazıma göz atmaya ne dersiniz?
Dronlar Nasıl Havada Kalır?Kısa Açısal Momentum ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Fotogrametri Haritalama Dronları Nelerdir? isimli yazımıza ulaşabilmek için tıklayınız.
Genel yazılarımıza bakmaya ne dersiniz?
Drone Havadan Lidar Haritalama Temel Çalışma Prensibi Nedir?
Drone ile bir hedefi lazer ışığı(ışık hızı yaklaşık saniyede yaklaşık olarak 300 000 kilometre) ile aydınlatır, nesnelere çarpan lazer ışınları geri yansır ve sinyal olarak olarak alınır. Bu işlemin süresi hesaplanır basitçe(“Mesafe = (Işık hızı x Geçen süre) / 2″ formülü kullanılır. Bu işlem LiDAR cihazları tarafından milyonlarca kez tekrarlanır ve 3D nokta bulutu olarak bilinen incelenen alanın karmaşık bir haritasını çıkarır.
Drone Lidar Haritalama Sistemleri 4 Temel Bileşenden Oluşur
- Lazer Sensör lazer vericisi tarafından haritalanmak istenen alana gönderilir. Bu sinyallerden biri bir nesneyle karşılaştığında, geri dönen lazer ışını lazer sensör alıcısı tarafından yakalanır ve dijital bir sinyale dönüştürülür.
- Inertial management unit (IMU) üç eksenin(pitch,yaw,roll) her biri için açısal hızları, sensörün doğrusal hızını belirtir.
- GNSS Global Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) Lidar haritalama sisteminin en önemli önemli bir bileşenidir. Sistemin coğrafi konumunu ve her bir lazer impulsunun iletildiği andaki kesin zamanı ve yankısının alımını hesaplamak için kullanılır.
- Gömülü Sistem Lidar araç bilgisayarı, fonksiyonları arasında, lazer sensörü, atalet yönetimi ünitesi ve GNSS alıcısı gibi sistem çevre birimlerinin operasyonlarını kontrol eder ve koordine eder. Konumlandırma hesaplamaları yapmak için bu altkümeler tarafından sağlanan verileri toplar. Rolü son derece önemlidir ve onsuz telemetri işlemleri mümkün olmazdı.
Lidar Haritalama Dronlarının Kullanım Alanları Nelerdir
1-Tarım ve Ormancılık
2-Arkeoloji ve kültürel miras belgeleri
2-Koridor eşleme: enerji hattı, demiryolu hattı ve boru hattı denetimi
3-Açık döküm madenciliğinde topoğrafya
4-Şantiye izleme
5-Bina ve yapısal denetimler
6-Kentsel ortamların incelenmesi
7-Kaynak yönetimi
8-Çarpışmadan kaçınma
9-Kıyı ve fırtına dalgalanma modellemesi
10-Hidrodinamik modelleme
Lidar Drone Haritalama Dronları
- DJI M600 Pro lidar quadcopter
- Draganflyer Commander
- Riegl RiCopter Lidar UAV
- VelosUAV helicopter
- DJI Matrice 200 Series quadcopter
- OnyxStar Xena drone lidar
Popüler Lidar Drone Haritalama Sistemleri
- RIEGL – VUX-1UAV
- Leica ALS80 Airborne
- Routescene
- YellowScan Surveyor
- Geodetics – Geo-MMS SAASM