İnsansız hava araçları hayatımızın birçok yerinde büyük rol oynamaktadır. Yıllardır alışılmış birçok hava veya kara aracının yerini tutmuştur. Örnek verecek olursak; Genelde uyduları Dünya’dan Uzaya fırlatılması için yeryüzüne yerleştirilmiş dik rampalar ile roketlerin fırlatılmasına alışığız fakat Amerika merkezli Aevum şirketi, uyduları havadan uzaya fırlatan Dünya’nın en büyük İHA’sı ile büyük bir inovasyonda bulundu. Şirketin uzay taşımacılığında henüz yeni olmasına rağmen ürettikleri inovasyon sayesinde 1 milyar dolarlık anlaşma yapmış durumda.
Ravn X Havadan Uzaya Fırlatılan En Büyük İHA Nedir?
Rocket Lab, SpaceX, Virgin Orbit ve diğer bazı girişimler gibi, Aevum şirketi de bir fırlatma sistemine sahip. Uyduları yörüngeye yüksek bir frekansla gönderebilen yepyeni bir IHA üzerinde fırlatma sistemi geliştirerek uyduların uzaya erişimini sağlamak için çalışmalar yapmaktadır. Aevum’un açıklamalarına göre Ravn X İHA filosunu tamamladığında her 180 dakikada bir uzaya yük taşınabileceğinin mümkün olacağını belirtti.
Ravn X İHA’nın Özellikleri Nelerdir?
- 80 ft (24 m) uzunluğunda,
- 18 ft (5,5 m) boyunda,
- 60 ft (18 m) kanat açıklığına sahip ve normal bir uçakla aynı jet yakıtını kullanıyor.
- 1,6 km uzunluğundaki pistlere otonom olarak iniş yapabilir.
Ravn X’in Birçok Diğer Uzay Taşımacılığı Yapan Uçaklardan En Büyük Farkı Nedir?
Ravn X, Virgin Orbit’in fırlatma sistemi veya Dünyanın en büyük uçağı olan ve yükleri havadan uzaya fırlatmak için geliştirilen Stratolaunch ile bazı benzerlikler taşıyor. Ancak bu sistemlerden farklı olarak, Ravn X, uçakta çalışan pilotlara ihtiyaç duymayacağından, insan yaşamına yönelik riski ortadan kaldıryor.
ABD Uzay Kuvvetleri Aevum Şirketinin yaptığı anlaşmada ASLON-45 görevinde Ravn X İHA kullanılacak. Bu gelişme Ravn X projesinin ileride birçok uzay taşımacılığı konusunda büyük rol oynayacağını gösteriyor.
Yazımızı okuduğunuzdan dolayı teşekkür ediyoruz ve değerli yorumlarınızı bekliyoruz
Benzer yazılır için teknolojik yazılar kategorimize bakabilirsiniz.